Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kontakty + PORADNA

   

V případě potřeby mě neváhejte kontaktovat na mé e-mailové adrese: lukas@modernizpev.cz     
   
   
  


Diskusní fórum přemístěno sem: 
Níže už přidávat příspěvky nelze. Nové dotazy pište na nové stránky Pěvecké poradny.
   
   
  

Aktuální informace o mě hledejte na mém novém webu:
www.lukasjindra.cz

  

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

zpěv

(majka, 14. 7. 2010 2:29)

Zdravím, chtěla jsem se zeptat už odmala mě bavilo zpívat a během celé základní školy jsem chodila na hodiny zpěvu. Tehdy mi učitel říkal, že bych se tomu měla věnovat určitě dál. Pak ale přišly roky, kdy jsem od zpěvu odešla věnovala jsem se převážně tancování a ve volném čase jsem začala kouřit a trošku jsem i víc popíjela. Takže můj hlas se za tu dobu změnil. Ted ve 21 letech bych ten hlas chtěla dát do kupy, protože zpívání mě baví jen bych asi potřebovala někoho, kdo by mi pomohl ten hlas vylepšit.Našla jsem na internetu tyto stránky a říkám si, že by to vůbec nebyl špatný nápad.

RE: Zpívání nosem

(Lukáš Jindra, 12. 7. 2010 17:58)

Dobrý den,
nosový tón bývá častým problémem. A obvykle si to člověk ani neuvědomuje, že ho používá. Vůbec bych to nepřičítal vašemu pedagogovi. On vás učí techniku a vy, jak jste se snažila nalézt tu správnou cestu, jste jednoho dne popustila níže měkké patro, čímž vám vniklo více vzduchu do nosu. Velmi často tento moment vnímají žáci v danou chvíli podvědomě jako pozitivní, protože vlivem rezonancí náš vnitřní sluch začne náš hlas vnímat intenzivněji a často i barevněji. Problém je ale v tom, že my se díky oněm vibracím v naší hlavě a tedy vnímáním vnitřních zvuků slyšíme zcela jinak, než nás vnějšně vnímají všichni ostatní lidé. Toto je jeden z důvodů, proč by každý zpěvák měl celoživotně navštěvovat nějakého pedagoga zpěvu - aby dostával zpětnou vazbu, jaký tón z něho jde ven, protože nikdo sám sebe v reálném čase nedokáže slyšet tak, jak opravdu jeho hlas zní ven.
Jak odstranit nosový tón? Technicky se toho docílí tak, že se přizvedne měkké patro tak, aby se dotklo zadní stěny krku, čímž se zamezí přístupu vzduchu do nosu a veškerý proudící vzduch půjde ven pouze ústy. V klasice se často doporučuje navodit pocit zívání. A nebo si představte, že máte pod nosem něco velmi smradlavého a nechcete se toho za žádnou cenu nadechnout. V ten moment se vám automaticky zvedne měkké patro, aby vám ucpalo prostor pro vstup vzduchu do nosu. Pak s tímto pocitem zkoušejte zpívat. Když se vám povede dostatečně intenzívně evokovat pocit smrdutého předmětu, nosový tón okamžitě vymizí. :-)
Přeju hodně štěstí!
Lukáš Jindra

Zpívání nosem

(Kristýna, 11. 7. 2010 11:40)

Dobrý den,mám velký problém,rok chodím na sólový zpěv a sice se na jednu stranu zlepšuji,na druhou ale-začala jsem zpívat nosem-což jak mi říká moje vlastní učitelka,je jeden z nejvetších problému,když se chce zpěvu člověk věnovat profesionálně,jelikož to jde jen velmi obtížně odstranit.Největší ale paradox je,že jsem tak začala zpívat až když jsem právě začala chodit na ty soukromé hodiny.Já sama to že zpívám nosem neslyším a vůbec netuším,čím to může být.Pochybuji že by mě pedagog učil špatnou techniku-je to velmi dobrý pedagog který vyučuje na Brněnské JAMU zpěv.Taky si říkám jestli to nemůže být nějaký zdravotní problém,odjakživa trpím hodně hleny,tak jestli mi v tom zpěvu nějak nebrání nebo nědělají nějakou neplechu.Co myslíte vy?

RE: nachlazení

(Lukáš Jindra, 14. 6. 2010 12:06)

Dobrý den,
"zaručená rada" asi neexistuje - jak už podobné otázky řeším se svými žáky mnoho let, zjistil jsem, že na každého platí něco trošku jiného. Každý má nějaký ten svůj oblíbený podpůrný prostředek, nicméně nikdy to není lék na okamžité zastavení nemoci.
Nachlazení mávnutím proutku nezmizí. Můžete jen zahájit některé procedury, které průběh zmírní a urychlí.
Dobré zkušenosti na zmírnění příznaků nachlazení a na jeho rychlejší odeznění mám s Echinaceovými kapkami. Mohu to doporučit jak z vlastní zkušenosti, tak ze zkušenosti mých žáků. Nejlepšího výsledku se dosahuje, když je začnete aplikovat okamžitě v momentě, jak ucítíte, "že na vás něco leze".
Jinak na nachlazení pomáhá starý dobrý horký čaj s citronem a medem, pobyt v teple, dostatečný přísun vitamínů nejlépe v přirozené podobě (tedy ne tabletové multivitamíny, o jejichž nezdravosti se už dnes ví) a žádná velká fyzická zátěž. V případě zahlenění podpořte léčbu jitrocelovým sirupem.
Pokud vám rýma začne tuhnout v dutinách, nejlepší jsou inhalace - úplně obyčejně si nalijte do hrnce vodu, přidejte bylinky, vařte do bodu varu. Pak se nad hrnec nakloňte, přes hlavu si dejte ručník a inhalujte a smrkejte.
Pokud vás bolí v krku, kloktejte - stačí i obyčejná voda, v níž rozpustíte sůl. Samozřejmě vám mohou pomoct zmírnit bolest různé pastilky proti bolesti v krku.
Všechno toto by vám mělo pomoct, abyste se vyhnula jedné z fází onemocnění, kdy vám to "sedne" na hlasivky. Pokud by se tak přece jen stalo, je dobrý hlasový klid, aby nebyly hlasivky v této době příliš přetěžovány a rychleji se uzdravily. Dobré je obecně pro zdraví hlasivek mít dostatek vitamínu B. Pokud ale nutně potřebujete koncertovat a vaše hlasivky mají problém, zbývá už jen nouzové řešení - požádat před koncertem foniatra o obstřik hlasivek. Ten má dočasný účinek, že po něm budete schopna koncert odzpívat, ale bezprostředně poté byste měla zahájit intenzivní léčbu. Hlavně si na obstřiky nezvykejte a snažte se věnovat předcházení onemocnění - obstřik je opravdu jen nouzová varianta.
Do budoucna jako prevenci proti dalším nachlazením doporučuju nejúčinnější obranu - tou je otužování! Pokud byste chtěla zasvětit do problematiky správného otužování, napište. :-) Z vlastní zkušenosti toto mohu doporučit jako opravdu nejúčinnější způsob prevence nachlazení!
Přeju hodně zdravých dnů a úspěšně odzpívaných koncertů.
Lukáš Jindra

nachlazení

(iveta, 13. 6. 2010 10:58)

dobrý den, mohl bysme mi prosím doporučit něco co zabírá na nachlazení. mám rýmu a chrabot a za 2 dny mám koncert na kterém nemůžu chybět. prosím neměl byste nějakou zaručenou radu ?

RE: rozsah

(Lukáš Jindra, 7. 6. 2010 10:46)

Přeju hezký den,
zvětšit rozsah je obvyklé přání studentů zpěvu... :-) Jak ho zvětšit ale záleží na velkém množství faktorů, na používané technice zpěvu a dechu, na problémech se kterými se potýkáte... Každý člověk je jiný a potýká se s jiným typem problémů a tím pádem ideální způsob na jejich odstranění je u každého trochu jiný. Tedy nedokážu říct žádný univerzální trik - musel bych vás nejdříve slyšet a pak vám doporučit nějaké vhodné cvičení...
Obecně ale platí - je třeba mít kvalitní dechovou oporu, volný krk a spodní čelist, nesnažit se docílit výšek tlačením ale volně proudícím vzduchem. Konkrétnější bych mohl být až při vašem poslechu. Nevím, jestli vám alespoň tyto velmi obecné rady pomohou, nicméně pokud se chcete připravit na přijímačky na konzervatoř, bylo by nejlepší se na ně připravovat s nějakým pedagogem.
Přeju hodně úspěchů!
Lukáš Jindra

rozsah

(iveta, 6. 6. 2010 20:46)

dobrý den, letos bych se chtěla hlásit na konzervatoř obor klasický zpěv. ale bohužel mám rozsah pouze do f2 evíte jak rozsah zpěvu zvětšit ?

RE: pokročilý

(Lukáš Jindra, 5. 6. 2010 11:30)

Přeju hezký den, Jakube.
Váš dotaz je velmi podobný dotazu zpěvačky před vámi, jen s tím rozdílem, že vy se cítíte po půl roce domácího snažení jako "pokročilý". V mých měřítcích jste ale stále začátečník. Toho, co je třeba se naučit, je strašně moc. Ještě vás čeká několik let usilovného snažení, abyste o sobě mohl říct, že jste pokročilý zpěvák. Skutečně studium zpěvu se nepočítá na měsíce, ale na roky! Pokročilejšími metodami se sice dá pár let ušetřit, ale stále je nutné dobu pěveckého školení počítat na roky! (např. v opeře se říká, že je nutné, aby se zpěvák školil alespoň 10 let, aby si mohl troufnout zpívat sóla v divadlech, ale i pak je vhodné se dále dovzdělávat) V populární hudbě to máme relativně jednodušší a tak třeba pro obyčejný jednoduchý pop může někomu stačit studovat jen krátce.
Každopádně bych vám ale doporučoval nejdříve začít dechovými cvičeními, abyste se naučil svůj dech dokonale ovládat, protože 90% problémů, co člověk při zpívání má, souvisí s technikou dechu. A toho se z velké části týká i dosažení vysokých tónů. Písničky si takhle z počátku vybírejte jednodušší - začínat byste měl na písničkách, které vyhovují vašemu rozsahu, abyste se na nich učil správnou dechovou a hlasovou techniku. Až budete schopen bez problémů aplikovat znalosti dechových a hlasových cvičení v jednoduchých písničkách, můžete teprve začít zkoušet těžší a těžší - ale vždy v souvislosti s vývojem vaší techniky, abyste byl schopen tu o trošku těžší písničku zdolat pomocí techniky. Je třeba kráčet po malých krůčcích dopředu - skokem se technika málokdy změní...
No a samozřejmě to nejdůležitější - najděte si dobrého pedagoga - jak jsem psal kolegyni před vámi, vy stojíte na samém začátku a teprve vás všechno čeká - rad, co bych vám mohl dávat k technice dechu a zpěvu je tak strašně moc, že bych svou odpověď mohl psát týden... :-D
Držím palce, ať máte hodně trpělivosti a píle a také ať najdete dobrého pedagoga! :-)
Lukáš Jindra

pokročilý

(JakubŽigmund, 3. 6. 2010 0:20)

Bobrý den Lukáši,asi před půl rokem sem začal spívat.. a chtěl jsem poradit jak přesně na to...protože nemůžu najít nějakého učitele tak se doma učím spívat sám...nejčastěji se učím spívat na karaoke michaela jacksona a některé písně zvládnu zaspívat ale taky jsou tam malé problemy ale spíš z hlasivkami než rytmického cítění a právě proto jsem se chtěl zeptat...jak mám správně učit své hlasivky aby zaspívali i vyší tony (můj typ hlasu je tenor ale to vám asi nepomůže pač i ten je rozdělen do 3 fázy.....tak nevímjestly bys te mi mohl nějak poradit ale jestly bych třaba mohl tak bych vám poslal nějakou mojí nahrávku a vy bys te my pak řekl....děkuji moc za předem zodpovězené otazky Jakub

RE: Začátečník

(Lukáš Jindra, 26. 5. 2010 16:38)

Hezký den, Nelo!
To, co popisujete, je naprosto normální pro člověka, který zpívá teprve půl roku. To, co potřebujete, je učitel zpěvu. :-) Naučit se dobře zpívat není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Je třeba naučit se pracovat s hlasem a také hlavně s dechem. Pak teprve začnete zpívat čistě a vysoko. Jelikož jste na úplném začátku, teprve vás všechno čeká! A toto "všechno" se opravdu nemůže do mé odpovědi vejít, protože těch rad potřebujete slyšet strašně moc. Prostě si najděte učitele. :-)
Přeju hodně trpělivosti a píle!
Lukáš Jindra

Začátečník

(Nela Oršulová, 24. 5. 2010 16:56)

Dobrý den Lukáši,já jsem začátečník zpívám už tak půl roku je mi 14 let a chtěli bych se naučit zpívat čistě.Zpívat mě baví.Zpívám hodně písničky od Miley Cyrus a Hanny Montany pořád dokola trochu jsem se zlepšila ale potřebovala bych někoho kdo by mě to naučil.. :( Když je v té dané písničce výška tak to nevytáhnu ten hlas se mi jakoby zasekává... porad te mi co mám dělat dál.. děkuji

RE: Potíže s hlasem

(Lukáš Jindra, 17. 5. 2010 10:49)

Dobrý den Ivano,
myslím, že s problémy spojenými s alergií vám může nejlépe pomoct lékař. Hlavní je tu alergii léčit - sám jsem alergik a můj recept je vyhýbat se alergenům a poctivě brát léky na alergii.
Co se zahlenění týče - dobré je neodkašlávat, protože tím se problém zahlenění ještě zhoršuje. Na zahlenění můžu jedině doporučit jitrocelový sirup. Víc mě bohužel nenapadá. Opravdu doporučuju řešit tyto problémy s alergology a foniatry. Rozhodně bych se ale zpívání nevzdával! :-)
Přeju brzké vyřešení zdravotních vašich problémů!
Lukáš Jindra

RE: barva hlasu ve výškách

(Lukáš Jindra, 17. 5. 2010 10:32)

Dobrý den.
Na posouzení tohoto dotazu bych vás musel slyšet. Váš popis zobrazuje vaše subjektivní pocity, ale těžko mi může říct přesněji, co se s vaším hlasem děje. To, že se s přibývající výškou mění postupně barva hlasu, to je přirozený fyzikální jev.
Co mi to ale popisujete? Že by to byl váš falzet? Ten může být i dyšný (a připomínat šepot) - samozřejmě jeho charakter je jiný - je podstatně útlejší, jemnější, méně barevný... Aby nebyl dyšný, musíte lépe pracovat s dechovou oporou. Pokud nechcete v těchto velkých výškách zpívat falzetem, musíte velmi zamakat na pěvecké technice.
Ale třeba vaše subjektivní pocity popisují něco úplně jiného, ale v tento moment mě nic jiného nenapadá, když vás nemůžu slyšet. Doporučuju navštívit dobrého pedagoga zpěvu, který vám vysvětlí, co se s vaším hlasem ve výškách děje a navrhne, co se s tím dá dělat, aby to znělo k vaší spokojenosti.
Víc vám takhle na dálku nedokážu říct. Snad jsem vám alespoň trošičku pomohl. :-)
Lukáš Jindra

Potíže s hlasem

(Ivana Válová, 16. 5. 2010 23:46)

Dobrý den Lukáši,
prošla jsem si Vaše stránky a také dotazy a Vaše odpovědi na ně, a ráda bych Vás požádala také o radu.
Je mi 46 let, jsem velmi muzikální (a obávám se, jestli ti není dar spíš Danajský), hraju na několik hudebních nástroju a v minulosti jsem také zpívala. Bohužel okolnosti mě donutily se aktivně hudbě nevěnovat. Nyní mám obrovskou motivaci se k hudbě vrátit, a začala jsem tréningem zpěvu. Chtěla bych se věnovat především smooth jazzu. Našla jsem si lektora, a jak on sám říká, moje pokroky jsou prý velmi znatelné.
Bohužel jeden problém se vyskytl a nedaří se nám si s ním poradit. Přibyla mi totiž pylová alergie a s ní chronická bronchitida a astma. Nemám větší problémy s dýcháním, umím s dechem hospodařit, problém je zahlenění. Už jsem vyzkoušela různé recepty, včetně vincentky, piva, islandského lišejníku a pod., ale hlasivky mám jako zalepené. Někdy s tím problém není, a jindy je to jako zakleté, nedokážu se zahlenění zbavit a přezpívat to nejde. Omezuje mě to v rozsahu, hlavně v nižších polohách, a ve výškách v základním hlase nemohu udržet tón, přeskakuje mi hlas. Bojím se, že mně to znemožní zpívat na veřejnosti, protože se nebudu moci spolehnout na hlas. Lektor říkal, že před zkouškami na konzervatoř mu pomohl jakýsi zásah pomocí bronchoskopie, ale děsím se, že bych to musela podstoupit. Neznáte nějaký nadějný recept, jak můj problém řešit? Ať ve formě nějakého přípravku, babské rady, nebo nějakého speciálního dechového cvičení? Nebo myslíte, že by mi pomohl jen foniatr nebo opravdu takový zásah?
Děkuji Vám předem za odpověď a přeju hodně úspěšných žáků.

barva hlasu ve výškách

(Michael Grék, 16. 5. 2010 14:44)

Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně zpívání výšek a udržení si barvy hlasu při těchto výškách.Nedávno jsem zjistil, že dokážu vyzpívat docela vysoko, ale když si svůj zpěv nahraji (v hlavě mi to samozřejmě zní líp),tak zjišťuji ,že se mi barva mého hlasu ve výškách mění do takového zvláštního šepotu(hlasitost zůstává stejná).Doufám , že se s tím dá něco udělat:-).Děkuji za odpověď.

RE: technika zpěvu

(Lukáš Jindra, 24. 4. 2010 23:01)

Dobrý den,
na jednorázovou konzultaci asi bude možné se domluvit. :-) Rozvrh mám sice narvaný, ale nějaká ta skulinka se občas naskytne. :-)
Ozvěte se mi na můj mail nebo telefon.
Lukáš Jindra

technika zpěvu

(Zdenka Hladíková, 24. 4. 2010 20:52)

Dobrý den,
jsem zralá žena, která léta zpívala ve sboru. Pak přišly starosti a bylo po zpívání.Ke zpívání se teď vracím,jsem soprán, ale mám pocit, jakobych ho nedokázala pořádně rozvinout.Ráda bych konzultaci u Vás s koupí Vašeho CD. Prodala jsem své skvělé piano, žel neoplývám financemi. Muž je ID a tak si nemůžu dopřát tu radost a mít Vás za učitele.
dík za Vaši případnou reakci, Zdenka Hladíková

RE: Začátečník (velmi velký :) )

(Lukáš Jindra, 22. 4. 2010 12:29)

Dobrý den.
Já jsem zastáncem teorie, že naučit se zpívat může každý. Sám jsem to již s některými žáky zažil. Přišel ke mě třeba žák, který vůbec nedokázal zaintonovat tón, který jsem mu zahrál a jeho rozsah mohl být kolem třech tónů. Ale když má takový člověk vůli, trpělivost, je pilný a vytrvalý, může dosáhnout toho, co už několik takových lidí u mě dosáhlo, že si za čas budou schopni zazpívat čistě jednoduchou písničku.
Zpívání je vlastně svalová práce. A stejně tak jako každý sval ve svém těle můžete vycvičit, když budete poctivě trénovat, tak i hlasivky se dají vytrénovat. :-)
Nedokážu na dálku posoudit, jak velký je váš talent. Pokud, jak tvrdíte, nemáte talent, nemůžu vám slíbit, že z vás bude druhá Lucie Bílá. Ale naučit se zpívat tak, aby to vašim dětem v kolíbce netrhalo uši, to se jistě dá! :-)
Tedy, vůbec se nebojte a hurá do toho - učte se zpívat! :-)
Přeju hodně trpělivosti a píle!
Lukáš Jindra

Začátečník (velmi velký :) )

(Katka Odložilová, 21. 4. 2010 21:12)

Dobrý den!
Předem se omlouvám, pokud jste již na podobný dotaz odpovídal, já jsem jej bohužel na stránkách neobjevila. Zajímal by mne Váš názor na následující záležitost. Myslíte si, že je možné, abych se někdo naučila zpívat, i když nemám vrozený talent a krom toho, že jsem že jsem 6 let hrála na flétnu a 3 roky na kytaru, takže povědomí a rytmu a notách mám, jsem se nikdy zpěvu neučila? Abych byla upřímná nemám ani rozsah. Táhne mne to k rokové a podobné hudbě. Moc ráda si zpívám, ale poslouchat se to nedá. popravděm, trochu se bojím, že až budu mít jednou děti, budou jim při večerních ukolébavkách vstávat hrůzou vlasy na hlavě :) Myslíte si, že se zpěv lze naučit a hlas vytrénovat, nebo jste zastánce teorie, že pokud nemám talent, zpěv se vydřít nedá?
Děkuji za odpověď.

RE: návrat do mladých let

(Lukáš Jindra, 4. 3. 2010 20:15)

Dobrý den,
v současné době plánuju rozšířit svoje pedagogické působení a tak ačkoliv jsem měl až doposud velký seznam čekatelů, je nyní opravdu možné se ke mě rovnou objednat na "zkušební hodinu" k posouzení a dohodnout se na dalším postupu. Napište mi prosím na výše zmíněný e-mail nebo na mé telefonní číslo svoje osobní kontakty na vás a já vám brzy pošlu nějaký termín.
Mějte se hezky!
Lukáš Jindra


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

následující »