Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kontakty + PORADNA

   

V případě potřeby mě neváhejte kontaktovat na mé e-mailové adrese: lukas@modernizpev.cz     
   
   
  


Diskusní fórum přemístěno sem: 
Níže už přidávat příspěvky nelze. Nové dotazy pište na nové stránky Pěvecké poradny.
   
   
  

Aktuální informace o mě hledejte na mém novém webu:
www.lukasjindra.cz

  

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

RE : Zpěv

(Lukáš Jindra, 17. 4. 2011 0:02)

Dobrý den,
zpívat operu se může naučit každý. Základní anatomické rysy máme všichni v podstatě stejné a tak výsledný styl vaší pěvecké produkce, záleží jen na způsobu používání vašeho těla, jakožto hudebního nástroje. Pochopíte-li pěveckou techniku, můžete stejně dobře zpívat jak operu, tak třeba i metal. :-)
A váš věk rozhodně není překážkou. Přeju hodně trpělivosti při studiu pěvecké techniky. :-)
Lukáš Jindra

Zpěv

(Petra, 15. 4. 2011 18:45)

Chtěla bych se zeptat jak poznám zda mám na to zpívat operně.Mám opravdu velký rozsah s falsety nemám žádné problémy.Když zpívám lidové písně automaticky mi ve vyších polohách naskakuje vibráto.Učím se zpívat v umělecké škole 3 roky a tak se chci zeptat zda to má smysl,zda bych někdy mohla dostat až k opernímu zpěvu.Zpívám od malička ale umělecká škola se ke mě dostala až v mích 13 letech.Předem děkuji za odpověď

RE: Intonace

(Lukáš Jindra, 11. 4. 2011 0:06)

Dobrý den.
Nejlepší je trénovat s nějakým přesně naladěným hudebním nástrojem, nejlépe klavírem a pokud možno za pomoci druhé osoby s výborným hudebním sluchem, aby vás mohla opravovat. Trénink je pak jednoduchý - zpočátku bude stačit, když si v jednočárkované oktávě budete náhodně hrát tóny a svým hlasem se je budete snažit zachytit co nejpřesněji. Postupem času, jak se budete zlepšovat, můžete začít opakovat 2 tóny, 3 tóny a přecházet na jednoduché melodie, zpívat i v dalších oktávách, kam až vám rozsah dovolí a stále zkoušet těžší a těžší melodie. Doporučuju ale, aby po celou dobu u vás byla druhá osoba, protože dokud člověk nemá vytrénovaný sluch, obvykle se nedokáže sám opravit, protože neví, jestli tón chytil čistě či nikoli.
Držím palce - čeká vás dlouhá cesta, která se bez trpělivosti a píle neobejde!
Lukáš Jindra

RE: Problé s výškami

(Lukáš Jindra, 10. 4. 2011 23:56)

Dobrý den.
Na vysoké tóny je nezbytné umět správně pracovat s dechovou oporou. Důležité jsou zádové svaly v bederní oblasti, dokonce i hýžďové svaly. Nezbytné je také mít uvolněné hrdlo. Takto na dálku vám ale tato napsaná hesla nemusí mnoho povědět. Bylo by nejlepší přijít na konzultaci, abych vám to vše předvedl a zkontroloval, že vše provádíte správně.
Lukáš Jindra

Intonace

(Barbora, 10. 4. 2011 18:32)

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak se mám naučit intonovat.
Děkuji.

Problé s výškami

(Tomáš, 10. 4. 2011 11:50)

Dobrý den
Potřeboval bych od vás radu jak bych mohl cvičit abych mohl vyzpívat vysoké tóny
Děkuju za odpověd

RE: Problém se spěvem

(Lukáš Jindra, 7. 4. 2011 11:35)

Dobrý den,
ano, pan Gott je neskutečný fenomén v české společnosti. Naprosto pravidelně ke mně chodí žáci, kteří chtějí být jako on. Musím říct, že je to až neskutečné - toto se mi neděje u žádného jiného interpreta.
K vašemu dotazu: vaše otázka je tak strašně obecná, že se na ni vlastně nedá nijak odpovědět. Přijďte se mi ukázat, já si vás poslechnu a povím vám, kde je váš osobní problém a na čem a jak byste měl pracovat.
Přeju krásné jarní dny.
Lukáš Jindra

Problém se spěvem

(Matěj, 5. 4. 2011 12:49)

Moc mám rád mistra Gotta poradíte mi prosím jak mám správně spívat pořad doma trénuju ale moje okolí to vnímá jako falešný spěv předem vám moc děkuju

RE: zpěváci a konzultace

(Lukáš Jindra, 4. 4. 2011 18:25)

Dobrý den,
možná to bude znít pro někoho nečekaně, ale i nejšpičkovější zpěváci čas od času zajdou na nějakou tu konzultaci k hlasovému poradci. Jde zejména o to, že člověk se svým vnitřním sluchem slyší jinak, než ho vnímá okolí. Tedy některé problémy mohou našemu sebevnímání zůstat utajeny. Také některé chyby, kterých se člověk může dopustit, přicházejí tak pozvolna, že si jejich vkrádání ani nevšimneme, jak sami sebe slýcháme každý den. Zato cizí ucho nám podá neskreslenou zpětnou reakci, jak náš hlas doopravdy zní a jestli nepotřebujeme něco opravit. Špičkoví profesionálové si hodně problémů dokážou odstranit sami, ale je jen potřeba, aby je na některé z nich upozornil hlasový poradce, protože si je sami nemusí uvědomit.
Samozřejmě ale vývoj pěveckých metod postupuje neustále kupředu a špičkoví světoví pedagogové docházejí stále k novým závěrům svých bádání. A tak jako v každém oboru, pokud chcete být opravdu dobří, měli byste pravidelně podstupovat nová školení. Proto se chytrý profesionál celoživotně vzdělává a čerpá nové poznatky z celého světa, ať už jde o jakýkoli obor, zpěv nevyjímaje.
Lukáš Jindra

zpěváci a konzultace

(Lucka , 4. 4. 2011 18:01)

Hezký podvečer,
chtěla bych se zeptat jestli i profesionální zpěváci chodí na nějaké konzultace k hlasovým poradcům a jak event. tyto konzultace vypadají?
Děkuji.

RE: Problém s hlasivkami

(Lukáš Jindra, 4. 4. 2011 2:07)

Dobrý den,
potraviny a nápoje, kterým se snažíte vyvarovat, mohou, ale nemusejí mít na váš zpěv vliv. To, že nejsou vhodné, se o nich traduje, ale vše je individuální a nejlepší je vycházet z vlastních zkušeností a pozorováním sebe sama třeba zjistíte, že něčemu se snažíte vyvarovat úplně zbytečně a naopak něco vám vadí a není to v onom "tradičním" seznamu. Znám zpěváky, co jedí oříšky a klidně u toho zpívají. Nebo znám zpěvačku, která si do studia nosí mléko, aby se jí dobře natáčelo. Další špičkový zpěvák před koncertem zkonzumuje litr zmrzliny. Z mých vlastních zkušeností si troufám říct, že většina profesionálních zpěváků pije alkohol a dokonce i kouří. Tedy problematika "hlasové hygieny" je velmi zajímavá, které všechny potraviny a nápoje dělají velkému množství zpěváků zle a které naopak dobře, nicméně ve výsledku je lepší si všechno odzkoušet sama na sobě a podle toho se řídit.
Ale s hlasivkami je to tak, že ani tak alkohol nebo kouření jim nevadí tolik jako nedostatek spánku! To je pro ně to nejhorší! Pokud se někdo živí svým hlasem, měl by opravdu spát nejlépe těch 8 hodin denně, aby se stihly hlasivky zregenerovat na další den plného vytížení.
Co se týče chrapotu, který popisujete, to bych musel slyšet. Třeba to může být jen způsobeno nedostatkem spánku, který se na hlasivkách projevuje nadměrným zahleněním, které pak při mluvení a zpívání může způsobit do určité míry "chrchlavý" zvuk.
A pokud se k nedostatku spánku připojí ještě nějaká viróza, problémy se stupňují.
Ale já takto na dálku mohu těžko soudit, kde přesně je váš problém. Třeba je někde úplně jinde. Nejlépe by vám poradil hlasový specialista - foniatr. Zkuste k někomu takovému zajít, ať se vám podívá na hlasivky a on vám poradí nejlépe, co máte dělat. :-)
Držím palce, ať vaše problémy brzy ustoupí! :-)
Lukáš Jindra

Problém s hlasivkami

(Veronika, 1. 4. 2011 17:42)

Dobrý den,

je mi 20 let, chodím 11 let do sboru a 3. rokem se učím zpívat sólově. Vždy jsem se snažila o hlasivky starat - nekouřím, nekřičím, nepiji příliš horké a ledové nápoje, v den zpívání nepiji mléko a nejím ořechy, ráno nechávám hlasivky probudit atd. Ale mám problém s tím, že jakmile nespím minimálně 8 hodin kvalitním spánkem (což je často), nebo jakmile na mě něco leze (třeba jen jednodenní virózka, kterou tělo zažene), tak nemůžu zpívat, pořád se mi vkrádá do zpěvu chrapot a nejde se ho ničím (např. napitím) zbavit. Zajímalo by mě, v čem to je, lze se tohoto handicapu nějak zbavit?
Děkuji Vám předem moc za odpověď, mějte se dobře.

RE: otazka

(Lukáš Jindra, 31. 3. 2011 20:46)

Dobrý den,
takto na dálku vám k tomu můžu těžko něco říct. Musel bych vás slyšet. Jestli chcete, objednejte se ke mně na jednorázovou konzultaci a já se vám na ten váš hlas podívám a řeknu vám, zda je to normální a co případně s tím dělat. :-)
Lukáš Jindra

otazka

(petr, 31. 3. 2011 20:40)

dobry den mam problem jemi 14 tet mi bude 15 a furt jeste mutuju celi dectvi mluvim divne zni to písklave no hruza ale mam pocit ze se mi vubec nemení ale mam dva hlasi tem druhej je tvrdej ale docela dost jak chlap ten sem zacal mit v 7dmí tride tet sem v osmi nevim co mam delat jak rikam ten prvni hlas fakt hruza nevim hrtan mam docela velkej tak nevim dekuji

RE: otazka

(Lukáš Jindra, 31. 3. 2011 20:30)

Dobrý den,
ano, vyučuju zatím výhradně v Praze. Kde přesně, to najdete pod záložkou "Kde probíhá výuka?".
Lukáš Jindra

otazka

(silvia, 29. 3. 2011 9:13)

dobry den
fungujete v prahe? nedari sa mi najst kontakt a adresu.dakujem

RE: Vibrato

(Lukáš Jindra, 17. 3. 2011 21:14)

Dobrý den,
nezbytností k úspěšnému vytvoření vibrata je volně tvořená dechová opora - nesmíte s dechem pracovat příliš násilně nebo být v křeči. Důležité je také mít uvolněný krk.
Vibrato se při správném dechu a správném uvolnění těla někdy dostaví samo, někdy je třeba provádět speciální cvičení, která je ale těžké popisovat na dálku. Raději bych doporučil, abyste se zastavila na konzultaci. :-)
Lukáš Jindra

Vibrato

(Lenka, 14. 3. 2011 20:22)

Dobrý den. Jak na něj? Pořád zkouším, ale nic nejde. Nebo to příjde samo? Diky.

RE: vysoké tóny plným hlasem

(Lukáš Jindra, 9. 3. 2011 23:48)

Dobrý den,
určitě není špatně zpívat vysoké tóny falzetem. Je to ale jen jedna z možností. Dobrá pěvecká technika by vám měla umožnit zpívat výšky i jinými způsoby, zejména udržet ve výškách sytou barvu, ne jen onu tenkou falzetovou. Výběr falzetu by měl být vždy jen vaší uměleckou volbou, ne z nouze ctností.
Rozsah, který popisujete, odpovídá ženskému netrénovanému hlasu. Každý ženský hlas by pomocí dobré pěvecké techniky měl jednou docílit tónu c3, ale ještě máte před sebou delší cestu. Nejdříve se budete muset zbavit sevření v krku, které zřejmě máte, podle toho, co popisujete.
"Lehkosti" dosáhnete ovládnutím správné dechové opory, rozvojem rezonancí a následně správně aplikovanou hlasovou technikou.
Nesprávnou technikou si jistě lze poškodit hlas. Proto poslouchejte své tělo. Pokud je vám při zpěvu krásně a nemáte žádné nepříjemné pocity, asi není nutné se znepokojovat. Jakmile ale ucítíte sebemenší škrábání, lechtání nebo šimrání v krku, to vám tělo dává znamení, že je něco v nepořádku a je třeba začít řešit, kde je problém.
Přeju hodně píle a vytrvalosti! :-)
Lukáš Jindra

vysoké tóny plným hlasem

(Kačka, 5. 3. 2011 21:20)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je špatně, že zpívám vyšší tóny jedině falzetem. Je mi 15 let ( na dívku mám docela hluboký hlas) plným hlasem zazpívám asi tak od malého g do g1, což je dost málo(falzetem do g2). Ráda bych sytou barvou hlasu zazpívala výš. Když se snažím plným hlasem o h1, vždy mi to přeskočí- všechno tahám krkem. Chodím sice na hodiny zpěvu, ale pedagog mi řiká, abych zpívala lehce. Vůbec si nevím rady, taky se bojím abych si hlas nějakým způsobem nezničila.Předem děkuji. :)


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

následující »